آشنایی با سردرد در سمت راست + سردرد سمت چپ + سردرد بالای سر+ سردرد وسط سر

1-علت سردرد سمت راست چیست؟

اختلالات نورولوژیک یا اختلالات مغزی

اختلال در عملکرد عصب‌های مغز از علل عمده بروز سردردهای سمت راست سر است. مهم‌ترین اختلالات مغز که عامل ایجادکننده سردردهای سمت راست سر هستند به شرح زیر است.

نورالژی پس سری

این مشکل زمانی رخ می‌دهد که عصب‌های ستون فقرات که به سمت سر حرکت کرده‌اند دچار التهاب شوند. التهاب در این عصب‌ها باعث بروز علائمی نظیر درد پشت سر و گردن، درد سمت راست سر، سردرد سمت چپ، درد پشت چشم و حساسیت به نور می‌شود.

آرتریت گیجگاهی (تمپورال)

زمانی که شریان‌های سر و گردن ملتهب شوند اختلالی به نام آرتریت ایجاد می‌شود. علائمی که در آرتریت گیجگاهی بروز می‌کند شامل درد عضلانی، سردردهای شدید در سمت راست سر، خستگی شدید، درد فک و حساس شدن پوست سر است.

اختلال عصب سه‌قلوی مغزی (نورآلژی تریژمینال)

 این اختلال در مغز منجر به بروز درد شدید در صورت و سر می‌شود. درد معمولاً یک طرف سر را تحت تأثیر قرار می‌دهد. در این اختلال عصبی، عصب سه قلو مغز دچار مشکل عملکردی می‌شود.

عوارض جانبی داروها

بعضی از سردردهای سمت راست سر ناشی از عوارض جانبی برخی از داروها به‌ویژه مصرف بیش‌ازحد داروهای مسکن است. مهم‌ترین مسکن‌های عامل بروز سردرد در سمت راست سر استامینوفن، آسپیرین و ایبوپروفن است. یکی دیگر از داروهای عامل بروز سردرد در سمت راست سر تریپتان‌ها هستند که برای درمان میگرن مورداستفاده قرار می‌گیرند. اگر تریپتان‌ها بیش از ۱۰ روز در ماه مصرف شوند خود به محرک سردرد تبدیل می‌شوند.

از دیگر دلایل بروز سردرد در سمت راست سر می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • آلرژی‌ها
  • آنوریسم مغزی (متورم شدن رگ‌های مغز)
  • خستگی مفرط
  • ضربه به سر
  • عفونت، از جمله سینوزیت
  • نوسانی شدن قند خون به دلیل برنامه غذایی نامتعادل
  • کشیدگی و یا سفت شدن عضلات گردن
  • تومورهای مغزی

چه سردردهایی سمت راست سر را درگیر می‌کنند؟

درمجموع حدود ۳۰۰ نوع سردرد مختلف شناخته‌شده که عامل ۹۰ درصد آن‌ها هنوز ناشناخته است. در میان این طیف گسترده از سردردها، چند نوع تأثیر بیشتری در درگیر کردن سمت راست سر دارند که در ادامه مطلب به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

2- شیوع سردرد سمت چپ سر

لازم است پیش از آنکه به‌صورت تخصصی درباره این نوع سردرد صحبت کنیم، به شما بگوییم که حدوداً ۵۰ درصد از بزرگ‌سالان در سراسر جهان به اختلال سردرد مبتلا هستند و این در نوع خود یک آمار بسیار وسیع است. برخی از انواع سردردها خیلی خفیف و زودگذر هستند. بیمار می‌تواند با استفاده از درمان‌های خانگی دردهای خفیف سر را برطرف کند.

اما برخی از سردردها با شدتی غیرقابل تحمل گریبان فرد مبتلا را می‌گیرند. این قبیل سردردها علاوه بر اینکه درد و فشار زیادی به جسم وارد می‌کنند، قدرت انجام فعالیت‌های پیش‌پاافتاده را نیز از بیمار سلب کرده و عملاً فرد را ناتوان می‌کنند. چنین سردردهایی نیاز به مراقبت‌های پزشکی دارند و حتماً باید تحت کنترل و درمان اصولی قرار بگیرند.

چه زمانی باید نسبت به بروز سردرد سمت چپ سر نگران شویم؟

اگر سردرد شما همراه با تاری دید، حالت تهوع و دیگر علائم اورژانسی همراه باشد، لازم است به دنبال یافتن علت بروز درد و سپس به‌کارگیری مراقبت‌های پزشکی اصولی و مؤثر باشید. اگر فردی به‌صورت ناگهانی دچار سردرد شدید و ضعف در یک سمت بدن شود و همراه آن احساس گیجی داشته باشد، نباید درنگ کنید، سریعاً با اورژانس تماس بگیرد و یا بیمار را به اورژانس بیمارستان انتقال دهید.

لت سردرد سمت چپ سر

انواع متفاوتی از سردردها می‌توانند تنها سبب بروز درد در سمت چپ سر شوند. به‌عنوان‌ مثال میگرن عمدتاً سمت چپ یا فقط یکی از دو سمت سر را درگیر می‌کنند. به‌صورت کلی متخصصین مغز و اعصاب سردرد را در دو گروه اولیه و ثانویه طبقه‌بندی می‌کنند.

  • سردرد اولیه: اگر فرد مبتلا به سردرد اولیه شده باشد، درد اصلی‌ترین و بزرگ‌ترین علامتی خواهد بود که در او می‌توان یافت
  • سردرد ثانویه: سردرد ثانویه به حالتی اطلاق می‌شود که بیمار از مشکلات و اختلالات سلامت دیگری رنج می‌برد. عمده دلایل سردرد ثانویه بروز سکته مغزی، بروز و رشد یک تومور مغز و یا ایجاد و گسترش پیدا کردن یک نوع عفونت است. سردرد از نوع ثانویه می‌تواند در هر ناحیه از سر همچون سمت چپ سر بروز کند

سردردهای میگرنی و درد سمت چپ

این نوع سردرد می‌تواند علائم و شدت و ضعف متفاوتی داشته باشد. میگرن معمولاً باعث بروز سردرد متوسط تا شدید در سمت چپ سر می‌شود. آمار مبتلایان زن به میگرن از مبتلایان مرد بیشتر است. سردرد میگرنی امکان دارد سبب ایجاد نبض در یک سمت سر شود و به‌طورکلی در یک سمت سر شدت پیدا کند. گاهی سردرد میگرنی علاوه بر اینکه سمت چپ سر را درگیر می‌کند، به اطراف چشم یا شقیقه سمت چپ هم فشار وارد کرده و بعد در کل سر پخش می‌شود. عمده علائم شایع میگرن عبارت‌اند از:

  • ایجاد اختلال و تغییر در بینایی
  • احساس حالت تهوع و استفراغ
  • سردرد و سرگیجه
  • حساس شدن شدید به صدا
  • افزایش حساسیت به نور و بو
  • حساسیت به لمس
  • بی‌حس شدن یا سوزن سوزن شدن صورت یا اندام‌ها

هر دوره میگرن به‌طورمعمول بین ۴ تا ۷۲ ساعت به طول می‌انجامد. فرد مبتلا به میگرن دوست دارد از نور دور باشد و در تاریکی مطلق دراز بکشد. در این صورت با استراحت کردن در تاریکی علائم خیلی زودتر برطرف می‌شوند. محققین و متخصصین هنوز نتوانستند دلیل واضحی برای بروز میگرن پیدا کنند، اما علل مختلفی همچون ژنتیک و محرک‌ها با قوت بیشتری در مبتلایان به میگرن گزارش می‌شوند. برخی از محرک‌های شایع میگرن عبارت‌اند از:

  • استرس
  • تغییرات هورمونی
  • مصرف غذاهای محرک سردرد مانند پنیر و شکلات
  • نوشیدن بیش‌ازحد الکل
  • پرخوابی و کم‌خوابی
  • نورهای تیز و خیلی روشن
  • بو همچون بوی عطر

3-علت به وجود آمدن سردرد بالای سر چیست؟

علت به وجود آمدن سردرد بالای سر چیست؟

متخصصین معتقد هستند هیچ دلیل ۱۰۰ درصدی برای بروز سردرد بالای سر وجود ندارد. ممکن است علل مختلفی همچون فشار ذهنی در مدرسه، محل کار، منزل، استرس شدید و اختلافات دوستانه یا خانوادگی در بروز این حالت ناخوشایند تاثیرگذار باشند. گاهی این سردرد منشأ در خود بدن دارد و در اثر انقباض عضلات پشت گردن و پوست سر بروز می‌کند. سردرد بالای سر منشأ ارثی ندارد و نمی‌تواند از والدین به فرزندان منتقل شود.

از دیگر دلایل بروز سردرد بالای سر می‌توان به خستگی ناشی از کار و فعالیت زیاد، گرسنگی کشیدن برای چند ساعت پی در پی، عدم استراحت کافی، اضطراب شدید، افسردگی و کاهش سطح آهن خون اشاره نمود.

سردردهای عصبی

تنش‌های عصبی و استرس‌های روزانه شایع‌ترین عامل بروز سردردهای بالای سر هستند. سردرد عصبی با ایجاد فشار و درد در دور سر و گاهی در بالای سر قابل‌تشخیص بوده و همانند طنابی که محکم دور سر بسته شده باشد، احساس می‌شود. ممکن است این دردها را در گردن، درد پشت سر و نواحی گیجگاهی هم حس کنید. معمولاً سردردهای عصبی بالای سر مبهم و منتشر هستند و حالت تیز و ضربان‌دار ندارند. اگرچه این دردها آزاردهنده هستند اما اغلب مشکل جدی در امور روزمره ایجاد نمی‌کنند.

کم‌خوابی و سردرد بالای سر

هر فردی کم‌وبیش در معرض این نوع سردرد قرار دارد حتی افرادی که به‌طورمعمول دچار سردرد نمی‌شوند. کم‌خوابی، خواب آشفته، کابوس شبانه و یا از خواب پریدن باعث ایجاد فشار عصبی و بروز سردرد و سنگینی بر روی سر می‌شود.

از آنجایی که نخوابیدن و استراحت نکردن سبب کاهش سطح هوشیاری و تمرکز می‌شود و فشار زیادی به مرور زمان به بدن وارد می‌کند، می‌تواند در بروز و تشدید سردرد بالای سر موثر باشد. اغلب افراد درگیر به سردرد بالای سر در زمانی بخصوص در ساعات خواب شبانه دچار احساس درد در بالای پیشانی و سر می‌شوند.

سردرد ناشی از سرما

این نوع سردرد که به مغز یخ‌زده هم معروف است معمولاً در هنگام خوردن و یا نوشیدن غذایی سرد و یخی مثل بستنی و یا نوشیدن آب خیلی سرد ایجاد می‌شود. این سردرد تیز و ناگهانی بوده و در بالای سر حس می‌شود و معمولاً تنها چند ثانیه دوام دارد. علت این سردرد تحریک شدن مجموعه‌ای از اعصاب سمپاتیک و پاراسمپاتیک به نام گانگلیون اسفنوپالاتین در سقف دهان و پشت بینی است.

سردردهای مزمن

در برخی موارد سردردهای مزمن علائمی شبیه به سردردهای عصبی دارند و باعث ایجاد دردهایی در بالای سر می‌شوند. این سردردها احتمال بروز بر اثر صدای بلند، کم‌خوابی، خستگی و سایر محرک‌ها را دارند.

سردردهای ناشی از التهاب اعصاب پس‌سری

این نوع سردردها زمانی رخ می‌دهند که عصب‌های پس سری که از ستون فقرات به سمت مغز حرکت کرده‌اند تحت فشار بوده و یا براثر عاملی آسیب‌دیده باشند. این سردردها باعث درد پشت سر و گاهی باعث ایجاد فشار در بالا و دور سر می‌شوند. دیگر علائم این سردردها به‌صورت زیر است:

  • دردهای ناگهانی و تیز مثل شوک الکتریکی
  • دردهایی که با حرکت دادن سر و گردن شدیدتر می‌شوند

سردردهای بالای سر چه عضلاتی تحت تاثیر قرار می‌دهند؟

در سردردهای بالای سر به‌ویژه از نوع عصبی و میگرنی تنها چند عضله کوچک در قسمت بالای جمجمه تحت تأثیر قرار می‌گیرند. در تعدادی از سردردهای بالای سر ابتدا گروهی از عضلات به نام عضلات پس سری که در حد فاصل ستون فقرات و جمجمه قرار دارند تحریک می‌شوند. این عضلات با عواملی مثل دندان‌قروچه، اختلالات بینایی و وضعیت ارگونومی نامناسب بدن تحت تأثیر قرار می‌گیرند.

این عوامل به‌تنهایی پتانسیل تحریک سردردهای عصبی و میگرنی را دارند. اگر این عضلات بیش‌ازحد معمول منقبض شوند باعث تحت‌فشار قرار دادن اعصاب پس‌سری شده و درنتیجه باعث نورالژی اکسی پیتال یا سردردهای پس سری می‌شوند. ماهیچه نواری سر و گردن که از گردن به سمت سر کشیده شده است در صورت منقبض شدن توانایی برانگیختن سردرد بالای سر، خشکی و درد گردن را دارد.

چه کسانی دچار سردرد بالای سر می‌شوند؟

سردرد بالای سر و پیشانی معمولاً در افراد بزرگسال شیوع دارد. حدوداً ۸۰% از بزرگسالان این نوع سردرد را تجربه می‌کنند. اما از بین این آمار ۳% مبتلایان از سردردهای تنشی مزمن نیز رنج میبرند. خوب است بدانید که بانوان بیش از مردان در معرض ابتلا به سردرد بالای سر و پیشانی قرار دارند. این سردرد مزمن معمولاً بیش از ۲ تا ۳ ماه به طول می‌انجامد.

سردردهای بالای سر چگونه درمان می‌شوند؟

اولین راه برای مقابله با چنین سردردهایی استفاده از مسکن‌ها نظیر استامینوفن است که می‌توانند علائم را تا حد قابل‌توجهی کاهش دهند. برای سردردهای میگرنی می‌توان از دم‌نوش‌های مؤثر گیاهی مثل دم‌نوش نعناع فلفلی استفاده کرد. اما اگر ریشه‌ای‌تر به موضوع درمان سردرد بپردازیم بایستی به درمان و برطرف کردن عامل زمینه‌ای توجه کنیم.

درمان سردرد بالای سر

درصورتی‌که سردردها تکرارشونده و شدید باشند پزشک داروهایی را برای بهبود آن‌ها تجویز می‌کند. درمان سردردها بستگی به عوامل زمینه‌ای دارد:

  • سردردهای عصبی: با تجویز داروهای مسکن قابل‌درمان است
  • میگرن: درمان این نوع سردردها به دو شکل درمان حاد علائم و درمان پیشگیرانه است. داروهای خانواده تریپتان برای برطرف کردن علائم حاد میگرن تجویز می‌شوند. داروهای مهارکننده بتا، داروهای ضدافسردگی و داروهای ضد تشنج نیز به‌عنوان راهکارهای پیشگیرانه تجویز می‌شوند
  • سردردهای اکسیپیتال نورالژی: این سردردها با فیزیوتراپی، ماساژ درمانی، داروهای ضدالتهابی و داروهای شل کننده عضلانی قابل‌درمان هستند. برای کاهش دفعات این سردردها، تجویز داروهای ضد تشنج به‌عنوان راهکار پیشگیرانه مورداستفاده قرار می‌گیرد
  • سندرم واژینوز مغزی برگشت‌پذیر (RCVS): معمولاً این نوع  سردرد پس از مدتی خودبه‌خود بهبود می‌یابد اما تجویز داروهای مهارکننده کانال کلسیمی نیز در برطرف شدن این سردردها موثرند
  • سردرد ناشی از فشارخون بالا: این نوع سردرد که در هنگام بالا رفتن شدید فشارخون ظاهر می‌شود نیازمند اقدامات فوری و اورژانسی به‌منظور جلوگیری از خونریزی مغزی و دیگر عوارض جدی است. داروهای بهبوددهنده چنین سردردی شامل داروهای کاهنده فشارخون به‌صورت زیرزبانی و درون وریدی است. برای پیشگیری از این نوع سردردها از خوردن غذاهای پرنمک پرهیز کرده و ورزش را در برنامه روزانه خود قرار دهید

درمان خانگی سردرد بالای سر

شما گاهی می‌توانید با استفاده از درمان خانگی درد بالای سر را درمان کرده یا تا حدودی تسکین دهید. این روش‌ها برای مواقعی که دسترسی فوری به ارائه دهنده مراقبت‌های پزشکی ندارید مفید خواهند بود:

  • کمی بخوابید و سعی کنید نور محل استراحت را کم کنید
  • از کمپرس سرد کمک بگیرید
  • آب بنوشید
  • تا حد امکان مواد غذایی که حاوی هیستامین هستند مصرف نکنید
  • مکمل ویتامین ب کمپلکس مصرف کنید
  • از روغن‌های اسانسی مثل روغن اسطوخودوس و روغن نعناع برای ماساژ سر استفاده کنید
  • تا زمانی که سردرد تسکین یابد مواد غذایی محرک مثل شکلات و مرکبات نخورید
  • چای یا قهوه بنوشید، چراکه حاوی کافئین هستند و سردرد را تسکین می‌دهند
  • از حرکات مدیتیشن و یوگا برای رهایی از سردرد کمک بگیرید
  • از رژیم غذایی فاقد گلوتن پیروی کنید
  • دوری کردن از رایحه‌های تند و بوی محصولات شوینده
  • کوآنزیم کیوتن را با دستور پزشک مصرف کنید

چه زمانی برای سردردهای بالای سر به پزشک مراجعه کنیم؟

سردردهای خفیف با خود مراقبتی و درمان‌های خانگی برطرف می‌شوند و جای نگرانی نیست. اما برخی نشانه‌هایی که در برخی سردردها بروز می‌کنند نیازمند توجه بیشتر بوده و مراجعه به پزشک توصیه می‌شود. این علائم عبارت‌اند از:

  • تغییر الگوهای سردرد، به‌ویژه نوع سردرد، محل بروز، شدت و دفعات بروز
  • سردردهایی که با گذر زمان شدیدتر می‌شوند
  • با مصرف مسکن برطرف نمی‌شوند
  • سردردهایی که کیفیت زندگی شخص را تحت تأثیر قرار داده و در امور روزانه تداخل ایجاد می‌کنند

پزشک با معاینه دقیق، عوامل زمینه‌ساز سردرد را شناسایی کرده و دوره درمانی را شروع می‌کند. برخی علائم که در سردردها بروز می‌کنند نیازمند اقدامات اورژانسی بوده و بایستی بدون اتلاف وقت به نزدیک‌ترین مرکز درمانی مراجعه شود. سردردهایی که:

  • شدید و ناگهانی بدون علت بروز می‌کنند
  • منجر به کاهش هوشیاری فرد شده و توانایی تکلم و شنیدن وی را تحت تأثیر قرار داده باشند
  • باعث بی‌حسی عضلات، ضعف، فلج یک‌طرفه بدن ازجمله فلج صورت شوند
  • با تاری دید و اختلالات بینایی همراه باشند
  • با تهوع و استفراغ همراهند و بیش از چهار ساعت به طول انجامند
  • تعادل بدن را از بین می‌برند
  • با تب بالا و خشکی گردن همراه هستند

4- سردرد وسط سر

سردرد وسط سر

سردردهایی که افراد در بالای سر تجربه می‌کنند، اغلب ناشی از بروز سردرد عصبی هستند. سردرد وسط سر یکی از شایع‌ترین انواع سردردها به‌شمار می‌رود و به‌جز سردرد تنشی ممکن است به دلایل دیگری نیز بروز کند. سردرد بالای سر، درد مبهمی دارد. فردی که مبتلا به سردرد وسط سر می‌شود، فشار زیادی را در وسط سر و اطراف آن احساس می‌کند. ازجمله مهم‌ترین محرک‌های سردرد وسط سر و تشدید آن می‌توان به رژیم غذایی نامناسب، به هم خوردن ساعت خواب، استرس و فعالیت‌های بدنی غیراستاندارد اشاره نمود.

منشأ سردرد وسط سر چیست؟

همان‌طور که اشاره کردیم سردرد وسط سر در چند نوع سردرد مشاهده می‌شود، بنابراین لازم است که حتماً در صورت تکرار و تشدید بیمار به متخصص جهت ریشه‌یابی بروز این درد مراجعه کند. در ادامه به عمده دلایل احساس درد در وسط سر اشاره می‌کنیم.

سردرد میگرنی

یکی از شایع‌ترین دلایل احساس درد در وسط سر است. افراد مبتلا به سردرد میگرنی علاوه بر درد کف سر از فشار و درد پشت سر و یک‌طرف سر نیز شکایت می‌کنند. میگرن علائمی شایعی همچون احساس نبض در ناحیه درگیر به درد، سرد شدن دستان، حالت تهوع، دیدن هاله در اطراف اجسام، حساسیت گوش به صداها و حساسیت چشم به نور دارد. سردرد وسط سر در میگرن معمولاً از سمت چپ سر بروز می‌کند.

سردرد تنشی

همان‌طور که در ابتدا نیز اشاره کردیم اصلی‌ترین و شایع‌ترین دلیل سردرد وسط سر، سردرد تنشی یا عصبی است. سردرد تنشی سبب می‌شود که شما به‌صورت مداوم فشار و درد آزاردهنده‌ای را در وسط سر خود تجربه کنید. گاهی این درد به اطراف سر گسترش پیدا کرده و فشار را در این نقاط نیز خواهید کرد. این نوع سردرد می‌تواند به شقیقه‌ها و پشت گردن نیز برسد. سردرد تنشی مانند سردرد میگرنی ضربان ندارد و نسبت به آن خفیف‌تر است. درد وسط سر و سردرد تنشی ممکن است بسته به شرایط بیمار بین چند ساعت تا چند روز ادامه پیدا کنند.

سردرد مزمن

در حقیقت یکی از شاخه‌های سردرد تنشی، سردرد مزمن است، بنابراین افراد مبتلا به این نوع سردرد نیز درد و فشار را در وسط سر تجربه می‌کنند. این سردرد معمولاً به دلایل شایعی همچون عدم استراحت کافی، در تماس بودن با محرک‌ها، شنیدن صدای بلند و قرار گرفتن در موقعیت‌های استرس‌زا بروز می‌کند.

سردرد پس از خواب

کم‌خوابی و برهم خوردن ساعت بدن یکی از دلایل بزرگ احساس درد در وسط سر است. گاهی این سردرد وقتی به وجود می‌آید که فرد از میانه خواب بیدار شود، در این حالت دردی مبهم و سنگین در وسط سر احساس منتشر می‌شود.

سندرم RCVS

سندرم RCVS یا سندرم انقباض عروق برگشت‌پذیر یکی از نادرترین دلایل بروز درد در وسط سر به‌شمار می‌رود. فرد مبتلا به این سندرم از منقبض شدن رگ‌های خونی مغز رنج می‌برد. درد حاصل از انقباض عروق فوق‌العاده شدید است و درد آن در بالای سر انتشار پیدا می‌کند. همچنین لازم است بگوییم که این درد سطحی و کم‌اهمیت نیست و باید سریعاً بیمار به اورژانس منتقل شود. از عوارض این سندرم می‌توان به خونریزی و سکته مغزی اشاره نمود. سندرم انقباض عروق معمولاً با نشانه‌هایی همچون درد شدید در بالای سر، تاری دید و تشنج بروز می‌کند.

نورالژی پس سری

آسیب دیدن اعصاب متصل به ستون فقرات و پوست سر که باعث سردرد پشت سر می‌شود، یکی دیگر از دلایل بروز سردرد وسط سر است. این درد نیز شباهت به سردرد تنشی دارد و احساس می‌کنید سرتان از اطراف تحت‌فشار است، به‌خصوص در بالای پشت سر این احساس شدت پیدا می‌کند.

محرک سرد

محرک سرد نیز می‌تواند موجب بروز درد در وسط سر شود. درد حاصل از سردرد محرک سرد بسیار شدید است و فقط چند ثانیه طول می‌کشد.

افزایش فشارخون

زمانی که فشارخون در جمجمه افزایش پیدا می‌کند، ممکن است درد شدیدی در وسط سر ایجاد شود. در این حالت بیمار احساس می‌کند موهایش در حال کشیده شدن هستند. از علامت‌های افزایش فشارخون در جمجمه می‌توان به شنیدن صداهای سوتی و بلند اشاره کرد. نفس‌تنگی، تاری دید و تهوع و گیجی ازجمله علامت‌های دیگر افزایش فشار خون هستند. شدت این درد به حدی است که بیمار نیاز به درمان‌های اورژانسی پیدا می‌کند.

آیا سردرد وسط سر قابل‌درمان است؟

بسته به منشأ بروز این درد می‌توان نسبت به کاهش علائم و عوارض ناشی از آن اقدام نمود. در برخی از موارد می‌تواند علت را برطرف کرد و درد را کاهش داد، اما در پاره‌ای از موارد نیز تنها می‌توان شدت آن را کاهش داد. اگر دلیل سردرد وسط سر میگرن باشد، پزشک داروی مسکن تجویز می‌کند و درمان سردرد را نیز به بیمار آموزش می‌دهد. معمولاً متخصص جهت کاهش درد و فشار حاصل از انقباض رگ‌های خونی دارو تریپتان تجویز می‌کند. داروهای ضدافسردگی، ضد تشنج و بتابلاگرها ازجمله دیگر داروهای مناسب درمان میگرن به‌شمار می‌روند.

سردرد وسط سر اگر به دلیل فشارخون بالا بروز کند، بیمار باید سریعاً تحت درمان‌های اورژانسی قرار بگیرد. داروهای تجویزشده برای این نوع سردرد کمک می‌کنند که فشارخون پایین بیاید و خطر سکته و خونریزی مغزی برطرف شود. بیماران مبتلا به فشارخون بالا باید مرتباً تحت نظر پزشک باشند و ضمن مصرف داروها سبک زندگی و رژیم غذایی خود را نیز تغییر دهند.

چنانچه سردرد وسط سر حاصل از نورالژی پس سری باشد می‌توانیم علائم و درد آن را با روش‌های درمانی مختلف همچون مصرف داروهای ضدالتهاب، شل کننده‌های عضلانی، فیزیوتراپی و کمپرس گرم کاهش دهیم. در مواردی که احتمال بروز تشنج وجود داشته باشد پزشک داروی ضد تشنج تجویز می‌کند.

ازآنجایی‌که سردرد تنشی یکی از شایع‌ترین دلایل بروز سردرد وسط سر است و خود به چند شاخه مختلف طبقه‌بندی می‌شود، کنترل و درمان آن می‌تواند از بروز عوارض و علائم ناخوشایند پیشگیری کند. نخستین توصیه پزشکان به شما جهت کنترل سردردهای تنشی و کاهش درد وسط سر این است که شیوه زندگی خود را تغییر دهید و ضمن استفاده از داروهای مسکن روش‌های بدون خطر خانگی را نیز امتحان کنید. به‌عنوان‌مثال می‌توانید از دوش آب گرم طولانی و کمپرس یخ برای تسکین درد استفاده کنید.

درمان سردرد وسط سر ناشی از تنش

استرس خود را مدیریت کنید

استرس یکی از دلایل اصلی بروز سردرد تنشی است، بنابراین شما می‌توانید با یک برنامه‌ریزی درست از استرس‌هایی که همیشه بر شما غلبه می‌کنند بکاهید.

بیشتر استراحت کنید

یکی از روش‌های کاهش سردردهای تنشی این است که بیشتر استراحت کنید. اگر در طول روز در موقعیت‌های استرس‌زا متفاوتی قرار می‌گیرید، حتماً باید بیشتر استراحت کنید و تا جایی که می‌توانید از این موقعیت‌ها دور شوید.

از سرما و گرما استفاده کنید

از کمپرس سرد و گرم روی نقاط دردناک سر استفاده کنید. برای این کار می‌توانید از پد حرارتی که روی دمای پایین تنظیم‌شده استفاده کنید یا یک حوله گرم روی محل دردناک بگذارید. کیسه یخ نیز می‌تواند در کاهش درد به همین میزان مؤثر باشد.

چه زمانی برای سردرد وسط سر به پزشک مراجعه کنیم؟

درصورتی‌که همراه با احساس درد در وسط سر این علائم را نیز مشاهده کردید، در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید:

  • مشاهده علائم تشنج در بیمار
  • سردرد و تهوع
  • احساس درد شدید و غیرقابل‌تحمل که ناگهان بروز می‌کند
  • تاری دید همراه با سرگیجه
  • تنگی نفس

You cannot copy content of this page

پیمایش به بالا