لیست مواد غذایی آلرژی زا

1. شیر گاو

وقتی به شیر حساسیت دارید، سیستم ایمنی بدن شما به پروتئین‌های آن (پروتئین وی و کازئین) بیش از حد واکنش نشان می‌دهد. این وضعیت با عدم تحمل لاکتوز که به معنی ناتوانی در هضم صحیح لاکتوز (قند شیر) است، تفاوت دارد.

حساسیت به شیر یکی از شایع‌ترین آلرژی‌های دوران کودکی است که 2 تا 3 درصد نوزادان و کودکان نوپا را تحت تاثیر قرار می‌دهد. اگرچه نتیجه تحقیقات ضد و نقیض است، اما به نظر می‌رسد که این مشکل برای بیشتر از 50 درصد کودکان در سن پنج سالگی از بین می‌رود. تقریبا 75 درصد افراد می‌توانند در دوران نوجوانی پروتئین‌های شیر را تحمل کنند.

چنانچه به شیر حساسیت دارید، باید از مصرف تمام محصولات لبنی مثل شیر، ماست، پنیر، کره، خامه و بستنی خودداری کنید. مادران شیرده نوزادان مبتلا به آلرژی ممکن است مجبور شوند شیر گاو و غذاهای حاوی آن را از رژیم غذایی خود حذف کنند. در مورد نوزادانی که از شیر مادر تغذیه نمی‌کنند، پزشک می‌تواند جایگزین مناسبی برای شیر خشک‌هایی که بر پایه شیر گاو هستند پیشنهاد دهد.

2. تخم‌مرغ

افرادی که به تخم‌مرغ آلرژی دارند ممکن است به سفیده تخم‌مرغ، زرده تخم‌مرغ یا هر دو حساسیت داشته باشند. کارشناسان توصیه می‌کنند در صورت داشتن آلرژی از مصرف تخم‌مرغ کامل خودداری کنید.

حدود 2/5 درصد کودکان به تخم‌مرغ آلرژی دارند و این دومین آلرژی غذایی رایج در بین آن‌ها است. آلرژی به تخم‌مرغ معمولا قبل از 2 سالگی تشخیص داده می‌شود و تقریبا در نیمی از کودکان تا سن پنج سالگی از بین می‌برد.

پروتئین تخم‌مرغ ممکن است در واکسن‌هایی مانند آنفلوآنزا و MMR (سرخک، اوریون و سرخجه) وجود داشته باشد. اگر به این ماده غذایی حساسیت دارید، در مورد خطرات و فواید واکسن زدن با پزشک صحبت کنید.

3. بادام‌زمینی

بادام‌زمینی را هم می‌توان در لیست مواد غذایی آلرژی زا قرار داد. آلرژی به بادام‌زمینی اغلب یک آلرژی تهدید‌کننده حیات در نظر گرفته می‌شود. چون ممکن است به یک واکنش آلرژیک شدید و بالقوه کُشنده به نام «آنافیلاکسی» منجر شود.

بادام‌زمینی جزئی از خانواده حبوبات است که از سویا، نخود، عدس و لوبیا تشکیل شده است. پروتئین موجود در بادام‌زمینی شبیه به آجیل درختی است. بنابراین اگر به آن آلرژی دارید، احتمال اینکه به آجیل درختی هم حساسیت داشته باشید، بیشتر است و بالعکس.

برای اکثر مردم، آلرژی به بادام‌زمینی تا پایان عمر باقی می‌ماند. دلیل این آلرژی مشخص نیست، اما احتمالا افرادی که سابقه خانوادگی آلرژی به بادام‌زمینی را دارند بیشتر در معرض خطر هستند.

4. لوبیای سویا

آلرژی به سویا در بین کودکان شایع است، اما در نوجوانان و بزرگسالان شیوع کمتری دارد. این نوع آلرژی تقریبا 0/5 درصد کودکان را تحت تاثیر قرار می دهد و بیشتر در شیرخواران و کودکان زیر سه سال دیده می‌شود. در اکثر کودکان، آلرژی به سویا تا سن 10 سالگی برطرف می‌شود.

معمولا واکنش‌ آلرژیک به لوبیای سویا خفیف است، اما این غذا مانند سایر غذاهای آلرژی‌زا ممکن است واکنش‌های شدید و تهدیدکننده حیات هم ایجاد کند.

از آنجا که سویا در بسیاری از غذاهای محبوب گیاهی (به ویژه غذاهایی که شامل توفو هستند) وجود دارد، گیاه‌خوارانی که به آن آلرژی دارند باید از سایر غذاهای حاوی پروتئین استفاده کنند.

5. گندم

گندم را هم می‌توان در لیست مواد غذایی آلرژی زا گنجاند. گاهی اوقات، آلرژی به گندم با بیماری سلیاک اشتباه گرفته می‌شود. سلیاک یک بیماری خودایمنی است که در آن گلوتن (پروتئین موجود در گندم، جو و چاودار) می‌تواند به روده کوچک آسیب بزند. گلوتن معمولاً در آلرژی به گندم نقش ندارد.

آلرژی به گندم در کودکان شایع و در بزرگسالان نادر است. این نوع آلرژی در دو سوم کودکان تا سن 12 سالگی برطرف می‌شود. بعضی از کودکان علاوه بر گندم به سایر غلات هم حساسیت دارند. در مورد اینکه استفاه از کدام غلات بی‌خطر است، با پزشک مشورت کنید.

6. آجیل درختی

آجیل درختی شامل طیف وسیعی از مغزیجات است، مثل: گردو، پسته، فندق و بادام. آلرژی به آجیل درختی یک مشکل بسیار رایج است که حدود 3 درصد مردم جهان را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

افرادی که به آجیل درختی  آلرژی دارند به محصولات غذایی ساخته شده با آن‌ها مانند کره و روغن هم حساس هستند. معمولا به این افراد توصیه می‌شود به طور کامل از خوردن آجیل درختی خودداری کنند، حتی اگر به یک یا 2 نوع آن آلرژی داشته باشند. چون حساسیت به یک نوع آجیل درختی خطر آلرژی به انواع دیگر آن را افزایش می‌دهد.

آلرژی به آجیل درختی معمولا یک بیماری مادام‌العمر است و می‌تواند بسیار شدید باشد. این نوع آلرژی مسئول حدود 50 درصد مرگ و میرهای مرتبط با آنافیلاکسی است. به همین دلیل، به افرادی که از آن رنج می‌برند توصیه می‌شود اپی‌نفرین تزریقی همراه خود داشته باشند. اپی‌نفرین (آدرنالین) یک هورمون طبیعی است که واکنش «جنگ یا گریز» بدن را در هنگام استرس تحریک می‌کند. وقتی این هورمون به افرادی که واکنش آلرژیک شدید دارند تزریق می‌شود، می‌تواند جان آن‌ها را نجات دهد.

7. ماهی

حدود 0/2 درصد کودکان و 0/5 درصد بزرگسالان به ماهی حساسیت دارند. در بیشتر موارد، خوردن ماهی به بروز واکنش آلرژیک منجر می‌شود؛ اما بعضی از افراد پس از دست زدن به ماهی یا تنفس بخار آن در حین پختن دچار علائم می‌شوند.

شما ممکن است فقط به یک نوع ماهی حساسیت داشته باشید. سالمون، تن و هالیبوت رایج‌ترین ماهی‌های مشکل‌ساز هستند که در لیست مواد غذایی آلرژی زا قرار می‌گیرند. با این حال، بیش از 50 درصد افرادی که به یک نوع ماهی آلرژی دارند، نسبت به سایر ماهی‌ها هم حساس هستند. معمولا آلرژی به ماهی با گذشت زمان برطرف نمی‌شود.

8. کنجد

کنجد در سال‌های اخیر در لیست مواد غذایی آلرژی زا قرار گرفته است.  حدود 17 درصد کودکان مبتلا به آلرژی غذایی به کنجد حساسیت دارند و فقط 20 تا 30 درصد آن‌ها با گذشت زمان بهبود می‌یابند.

You cannot copy content of this page

پیمایش به بالا