ویتامین k

فواید ویتامین k

ویتامین K به طرق مختلف برای بدن مفید است. در این بخش به شرح فواید این ویتامین با ارزش می‌پردازیم:

لخته شدن خون

عملکرد اصلی ویتامین K کمک به لخته شدن خون است. ویتامین K ترکیباتی را که به عنوان فاکتورهای انعقادی شناخته می‌شوند برای لخته شدن و انعقاد خون آماده می‌کند. بدون ویتامین K خون شما به درستی لخته نمی‌شود. اگر از داروهای خاصی برای رقیق کردن خون خود استفاده می‌کنید، ممکن است پزشک به شما بگوید که غذاهای غنی از ویتامین K را محدود کنید. ویتامین K بر عملکرد این داروها تأثیر می‌گذارد.

سلامت استخوان

رابطه سلامت استخوان با ویتامین K چیست؟ بین مصرف کم ویتامین K و پوکی استخوان همبستگی وجود دارد.چندین مطالعه نشان داده‌اند که ویتامین K از حفظ استخوان‌های قوی حمایت می‌کند، تراکم استخوان را بهبود می‌بخشد و خطر شکستگی را کاهش می‌دهد. با این حال، تحقیقات این موضوع را تأیید نکرده است.

سلامت شناختی

افزایش سطح ویتامین K خون موجب بهبود حافظه اپیزودیک در افراد مسن می‌شود. در یک مطالعه، افراد سالم بالای 70 سال با بالاترین سطح ویتامین K1 خون، بالاترین عملکرد حافظه اپیزودیک کلامی را داشتند.

سلامت قلب

رابطه سلامت قلب با ویتامین K چیست؟ ویتامین K با جلوگیری از معدنی شدن، جایی که مواد معدنی در شریان‌ها جمع می‌شوند، به پایین نگه‌داشتن فشار خون کمک کند. این کار قلب را قادر می‌سازد تا خون را آزادانه در بدن پمپاژ کند. معدنی شدن به طور طبیعی با افزایش سن اتفاق می‌افتد و یک عامل خطر اصلی برای بیماری قلبی است. همچنین نشان داده شده است که مصرف کافی ویتامین K خطر سکته مغزی را کاهش می‌دهد.

نشانه‌های کمبود ویتامین K

اگر برای شما هم سؤال است ویتامین K چیست و نشانه‌های کمبود این ویتامین کدام است، با ما در این بخش همراه باشید.

کمبود ویتامین K در بزرگسالان نادر است، اما ممکن است در افرادی که از داروهایی استفاده می‌کنند که متابولیسم ویتامین K را مسدود می‌کنند، مانند آنتی‌بیوتیک‌ها، یا در افرادی که شرایطی دارند که باعث سوء جذب غذا و مواد مغذی می‌شوند، رخ دهد. کمبود آن در نوزادان تازه متولد شده نیز ممکن است؛ زیرا ویتامین K از جفت عبور نمی‌کند و شیر مادر حاوی مقدار کمی است.

موارد زیر شایع‌ترین علائم کمبود هستند:

  • زمان طولانی‌تر برای لخته شدن خون یا طولانی شدن زمان پروترومبین (که در مطب پزشک اندازه‌گیری می‌شود)
  • خونریزی
  • استئوپنی یا پوکی استخوان

به چه مقدار ویتامین K در طول روز نیاز داریم؟

اگرچه کمبود ویتامین K در بزرگسالان نادر است، اما همچنان مهم است که ویتامین K کافی را در رژیم غذایی روزانه خود بگنجانید. پزشکان مصرف ویتامین k را به مقدار 120 میکروگرم در روز برای مردان بالای 19 سال و 90 میکروگرم در روز برای زنان بالای 19 سال توصیه می‌کند. همچنین به زنان باردار و شیرده توصیه می‌شود که 90 میکروگرم در روز مصرف کنند.

غذاهای حاوی ویتامین K

ویتامین K در چه غذاهایی است؟ سبزیجات با برگ سبز تیره بهترین منابع ویتامین K هستند. این سبزیجات شامل اسفناج، کلم‌پیچ، کاهو رومی، تره فرنگی و سبزی می‌شود. یک فنجان اسفناج خام حاوی 145 میکروگرم ویتامین K است، در حالی که یک فنجان کاهوی رومی خرد شده حاوی 48 میکروگرم است. سایر منابع خوب ویتامین K شامل سبزیجات چلیپایی مانند بروکلی، گل‌کلم و روغن‌های گیاهی است. یک فنجان بروکلی پخته شده حاوی 110 میکروگرم ویتامین K است.

مکمل ویتامین K چیست؟

برخی از مطالعات که بسیاری از آنها در ژاپن انجام شده‌اند، نشان می‌دهند که مکمل‌های ویتامین K1 یا ویتامین K2 تراکم مواد معدنی استخوان را بهبود می‌بخشد و مطالعات اندکی کاهش خطر شکستگی استخوان را نشان می‌دهند.

مکمل‌های ویتامین K نسبتاً بی‌خطر هستند و بسیاری از افراد آن را مصرف می‌کنند. افرادی که از داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین (Coumadin®) استفاده می‌کنند، نباید ویتامین K را بدون مشورت پزشک مصرف کنند؛ زیرا ویتامین K می‌تواند اثرات این داروها را معکوس کند.

علائم و نشانه های کمبود ویتامین k در بدن فرد

علائم و نشانه های کمبود ویتامین k در بدن فرد

اثرات کمبود ویتامین k در بدن

کمبود ویتامین K می‌تواند منجر به عوارض جدی شود. از آنجایی که ویتامین K پروتئین‌هایی را فعال می‌کند که منجر به تشکیل لخته در خون می‌شود، کمبود ویتامین K از تشکیل لخته جلوگیری می‌کند و در نتیجه باعث خونریزی بیش از حد می‌شود.

کمبود ویتامین K در بزرگسالان در موارد زیر آشکار می‌شود:

  • پوست بیمار به راحتی کبود می‌شود.
  • لخته‌های خونی کوچک زیر ناخن‌های بیمار نمایان می‌شود.
  • خونریزی در غشاهای مخاطی که نواحی داخل بدن را می‌پوشاند.
  • مدفوعی بیمار سیاه تیره به نظر می‌رسد (تقریباً مانند قیر) و حاوی مقداری خون است.

روغن ویتامین e هم می‌تواند اثر مثبتی روی ناخن‌های شما داشته باشد. در صورت مکل در ناخن‌هایتان، لزوما ویتامین کا شما کم نیست و باید قبل از هر چیزی، آزمایش خون بدهید.

در نوزادان، پزشکان ممکن است کمبود ویتامین K را در موارد زیر مشاهده کنند:

  • خونریزی از ناحیه‌ای که بند ناف برداشته شده است
  • خونریزی در پوست، بینی، دستگاه گوارش یا سایر نواحی
  • خونریزی در آلت تناسلی در صورتی که کودک ختنه شده باشد
  • خونریزی ناگهانی در مغز که بسیار خطرناک و تهدید کننده زندگی است

عوارض مصرف بیش از اندازه ویتامین k

در حالی که مصرف بیش از حد ویتامین‌ها به طور طبیعی با یک رژیم غذایی متعادل دشوار است، مکمل‌های ویتامین می‌توانند عواقب منفی داشته باشند. ویتامین K یک ماده مغذی محلول در چربی است که برای لخته شدن خون، استخوان‌های سالم و سایر عملکردهای بدن مهم است. به ندرت پیش می‌آید که با خوردن چیزهایی مانند کلم بروکلی در مصرف ویتامین K زیاده‌روی کنید. اما به صورت مکمل، می‌تواند باعث ایجاد لخته‌های خونی شود که در صورت مصرف بیش از حد می‌تواند منجر به حملات قلبی و سکته شود.

اثرات مسمومیت با دوز بالای ویتامین K به شرح زیر است:

  • کم‌خونی ناشی از تخریب گلبول‌های قرمز خون در نوزادان نارس
  • تخریب کلیه
  • آسیب کبدی
  • خون‌ریزی لکه‌ای در بزرگسالان
  • مصرف دوز بالای 500 میکروگرم روزانه، با ضایعات پوستی همراه است.
  • مرگ و میر ناشی از مصرف دوز زیاد ویتامین بندرت اتفاق می‌افتد.

You cannot copy content of this page

پیمایش به بالا