درمان ریزش مو در زنان با توجه به علت ریزش مو باید صورت گیرد: عواملی همچون اختلالات هورمونی، استرس، عدم مراقبت صحیح از موها، کمبود ویتامین ها و مواد معدنی و … ممکن است باعث ریزش مو شوند. وقتی علت برطرف شود، ریزش مو خودبخود برطرف خواهد شد.
علل ریزش مو در زنان
قبل از پرداختن به راه های درمان ریزش مو در زنان بهتر است با علل ریزش مو آشنا شده و آن را شناسایی کنید. شایعترین علل ریزش مو در زنان عبارتنداز:
- ( سندروم پلی کیستیک): انواع کیست تخمدان که منجر به ریزش مو و کم پشتی مو در زنان میشوند.
- ( اختلال عملکرد در غده تیروئید): کم کاری یا پرکاری غده تیروئید نیز یکی دیگر از علل ریزش مو به شمار میرود که امروزه بسیار رایج شده است.
- ( ریزش سکهای موها): وجود اختلال در سیستم ایمنی و نابودی فولیکولهای سالم توسط گلبولهای سفید به اشتباه نیز از دیگر دلایل ریزش مو در زنان است.
- ( انواع عفونت قارچی): وجود انواع عفونت قارچی همچون پسوریازیس در کف سر که شباهتی زیادی به ریزش مو سکه ای دارد اما توسط داروهای ضد قارچی درمان میشود.
- ( نامتعادل بودن هورمونها پس از زایمان): اختلالات گسترده در هورمونهای بدن در دوره بارداری و پس از زایمان که با افزایش تستسترون و کاهش پروژسترون همراه بوده و تاثیرات چشمگیری بر روی مو گذاشته و زنان را با کاهش و کم پشتی مو مواجه می کنند.
- ( دوران یائسگی): تغییرات گسترده هورمون ها در این دوره باعث ریزش مو در زنان میشود.
- ( قرصهای ضد بارداری): مصرف قرصهای ضد بارداری برای جلوگیری از بارداری باعث اختلال در تخمک گذاری شده و باعث تغییرات هورمونی گسترده میشود.
- (رژیم غذایی ناسالم): بسیاری از زنان در رژیم غذایی خود تنها به دنبال کاهش وزن بوده و اصول رژیم غذایی را رعایت نمیکنند به همین دلیل در هنگام مواجه شدن با کمبود برخی از ویتامین و مواد مغذی شاهد ریزش مو در افراد خواهیم بود.
- (رفتار نامطلوب با مو): بسیاری از افراد در طول زندگی بارها و بارها از وسایل صاف کننده مو، انواع رنگ های شیمیایی، ژل مو، شویندههای نامناسب و … استفاده کردهاند که عاقبتی جز ریزش مو به دنبال نداشته است. به یاد داشته باشید که برس کشیدن موهای خیس، بافت سفت موها و همچنین نشستن موها در زمان های منظم نیز از دلایل ریزش مو به شمار میروند.
- (شیمی درمانی): بیماریهایی همچون سرطان که به صورت معمول با شیمیدرمانی قابل درمان هستند برای از بین بردن سلولهای سرطانی تاثیرات فراوانی بر روی فولیکولهای مو میگذارند و منجر به ریزش مو میشوند.
- (استرس و اضطراب): فشارهای روحی، اختلالات عصبی، استرس و شوک عصبی که فرد در طول روز با آنها درگیر است منجر به اختلال در عملکرد فولیکولهای مو شده و ریزش مو را به همراه دارد.
دیگر علت ریزش مو در زنان
از بهترین قرص های ضد ریزش مو که در حال حاضر به راحتی در داروخانهها یافت میشوند به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
- قرص یونی زینک
- کپسول هیرویت
- قرص فولیکوژن
- قرص هیرتامین
در ادامه مقاله به بررسی دقیق عوامل ریزش مو در زنان و بعد درمان ریزش مو در زنان میپردازیم:
بیماری های زمینهای
از شایعترین علل ریزش مو در زنان میتوان به بیماریهای زمینهای اشاره کرد که پس از درمان بیماری ریزش مو نیز خود به خود قطع میشود؛ به صورت کلی علت ریزش مو در زنان میتواند بخاطر بیماریهای زمینهای زیر باشد:
- اختلالات غده تیروئید
- انواع عفونتهای قارچی
- پسوریازیس
- اختلالات غده هیپوفیز
- بیماریهای مربوط به تخمدان
پس از درمان تخصصی بیماریهای نام برده شده ریزش مو در زنان به خودی خود درمان خواهد شد. به یاد داشته باشید که در برخی از مواقع مصرف دارو برای درمان بیماریهای نام برده شده در ابتدا ریزش مو را تشدید میکنند.
عوامل بالینی
بسیاری از افراد در دورههای مختلف زندگی خود با عوامل بالینی همچون شوک عصبی، استرس و اضطراب روبه رو خواهند شد. این عوامل بالینی در هنگام از دست دادن عزیزان، کاهش وزن شدید، بیماری، مصرف داروهای فشار خون، شیمی درمانی و … بروز پیدا کرده و منجر به ریزش مو و کم پشتی مو در برخی از قسمتهای سر میشود.
فقر آهن، علت ریزش مو در زنان
یکی از دلایل اصلی ریزش مو در زنان کمبود یا فقر آهن میباشد که در نهایت منجر به کم خونی میشود. بانوان در طول زندگی خود به دلیل خونریزی در عادت ماهانه با کمبود آهن روبرو خواهند شد.
جالب است بدانید فقر آهن با ریزش مو ارتباط مستقیمی دارد به همین دلیل مصرف مکملهای دارای آهن برای جلوگیری از ریزش مو خالی از لطف نیست؛ بهتر است در مورد مصرف اینگونه مکملها با پزشک مشورت نمایید چرا که هر فردی بر اساس ویژگیهای منحصر به فرد خود باید در طول روز دوز مشخص از این مکملها را مصرف نمایند. قرص هیرویت یکی از مکملهایی است که برای درمان ریزش مو در زنان و مردان کاربرد داشته و مقدار کافی عنصر آهن نیز در آن وجود دارد.
سبک زندگی
گاهی اوقات با انجام چکاپ و آزمایشهای مربوطه متوجه میشوید که علت ریزش مو هیچگونه ارتباطی به اختلالات هورمونی و عوامل بالینی ندارند، در این صورت نوبت به بررسی سبک زندگی و تغدیه زنان میرسد؛ شایعترین عادات ناسالم عبارتند از:
- مصرف مداوم غذاهای چرب
- عدم مصرف آب کافی در طول روز
- استفاده از سیگار و مشروبات الکلی
- شانه کردن موهای خیس
- بافت و بستن موها به صورت سفت و محکم
- رژیم غذایی و تغذیه ناسالم
- استفاده از شویندههای نامناسب
- استفاده از رنگ، ژل مو و مواد شیمیایی
- قرارگیری در محیط های ناآرام و استرس زا
در برخی از مواقع علت ریزش مو در زنان مواردی است که در مقاله نام برده شده که با تغییرات ساده در سبک زندگی و رژیم غذایی میتوان از این ریزش جلوگیری نمود.
مصرف انواع ویتامین تاثیرات مثبتی بر روی مو میگذارد به همین دلیل بهتر است به تغذیه و مواد غذایی مصرفی توجه کافی داشته باشید؛ اگر در طول روز به میزان کافی ویتامین و مواد مغذی دریافت نمایید میتوانید ریزش موها را کنترل نمایید.
مهمترین تغییرات سبک زندگی عبارتنداز:
- تمرینات ورزشی و تحرک زیاد در طول روز
- شستن مرتب موها و استفاده از شویندههای مرغوب
- استفاده از شانههای چوبی و دانه درشت برای شانه زدن موها
- عدم استفاده از کش های سفت و محکم برای بستن موها
- عدم استفاده از وسایل صاف کننده مو و سشوار
- مصرف آب کافی در طول روز
- مصرف انواع ویتامینها و مواد مغذی
- تغییرات مثبت همچون کاهش مصرف چربی، افزایش مصرف سبزیجات، مواد معدنی و … در رژیم غذایی
- پوشاندن موها در هنگام قرارگیری در نور آفتاب
- نخوابیدن با موهای خیس
- شوک عصبی و استرس را از زندگی خود با مدیتیشن دور کنید.
- بعد از حمام از بستن موهای خیس با کش مو سفت خودداری کرده و به هیچ وجه موهای خود را خیس رها نکنید.
- دوری از استعمال دخانیات و مشروبات الکلی
درمان خانگی ریزش مو در زنان
همانگونه که در مقاله اشاره شد یکی از دلایل ریزش مو در بانوان رژیم غذایی و تغذیه روزمره میباشد به همین دلیل بهتر است در طول روز برخی از مواد را در برنامه غذایی خود قرار دهید. مصرف مواد زیر به درمان ریزش مو در زنان و مردان کمک فراوانی میکنند:
- انواع مغزها همچون بادام زمینی، فندق، دانه آفتابگردان، پسته و …
- انواع ماهی، تن ماهی، جگر، تخم مرغ
- انواع محصولات لبنی همچون ماست، شیر و پنیر
- انواع سبزیجات همچون اسفناج، چغندر و جعفری
- انواع غلات همچون عدس و گندم
- انواع میوه همچون لیمو، پرتقال، کیوی، توت فرنگی و گریپ فروت
- مصرف برنج، هویچ، گوجه فرنگی و …
مصرف مواد ذکر شده علاوه بر درمان ریزش مو در زنان و مردان منجر به تناسب اندام نیز میشود؛ در ادامه مقاله به مهمترین درمانهای خانگی میپردازیم:
درمان ریزش مو در زنان با استفاده از حنا
استفاده از حنا از روشهای خانگی درمان ریزش مو میباشد که از زمانهای قدیم تاکنون مرسوم بوده و در درمان ریزش مو موثر است؛ برای استفاده از این روش باید حنا را همچون رنگ برای موهای خود قرار دهید و سپس بعد از گذشت یک ساعت با استفاده از آب ولرم موهای خود را آبکشی کنید.
درمان ریزش مو با روغن های گیاهی
درمان ریزش مو با استفاده از روغنهای گیاهی یکی دیگر از روشهای درمان خانگی بوده که تاثیرات مثبتی را به دنبال دارد؛ از انواع روغنهای گیاهی برای درمان ریزش مو میتوان به روغن زیتون، بادام، بنفشه، سیاه دانه، نارگیل و ارگان اشاره کرد.
استفاده از این روغنها میتواند تاثیرات فراوانی بر روی موهای شما بگذارد. برای مثال از خواص روغن زیتون میتوان به درمان موخوره و از خواص روغن ارگان میتوان به درمان خشکی موها اشاره کرد.
درمان ریزش مو در زنان با استفاده از ماسک های خانگی
استفاده از ماسکهای خانگی در درمان ریزش مو در زنان تاثیرات مثبتی میگذارد؛ انواع ماسک موی خانگی عبارتنداز:
- ماست: ماست یکی از مواد غذایی میباشد که به دلیل دارا بودن انواع ویتامینها در درمان ریزش مو بسیار کارآمد است.
- آب سیبزمینی: آب سیبزمینی به دلیل کربوهیدرات فراوان میتواند تاثیرات مثبتی بر روی موها گذاشته و ریزش آن را درمان نمایید.
- آب پیاز: آب پیاز به افزایش گردش خون در کف سر کمک کرده و ریشه موها را تقویت میکند.
- دارچین: دارچین همچون آب پیاز گردش خون در کف سر را افزایش میدهد و تغذیه رسانی به فولیکول مو را با قدرت بیشتری انجام میدهد.
- کشک: وجود پروتئین فراوان در این ماده به کاهش ریزش مو کمک فراوانی میکند.
- شیرین بیان: شیرین بیان به دلیل خواص ضد التهابی خود منجر به کاهش شوره، خارش سر و سایر التهابات کف سر میشود.
- سیر: استفاده از سیر باعث تحریک مو و درنتیجه رشد آن میشود.
- عسل: عسل با خواص فراوان خود و همچنین خواص ضدالتهابی در درمان انواع التهابات کف سر و خارش و … موثر است.
روش های پزشکی درمان ریزش مو در زنان
اگر افراد با استفاده از روشهای خانگی و مصرف مکملها و کپسولهایی همچون هیرویت، هیرتامین، قرص فولیکوژن و یونی زینک قادر به درمان ریزش مو نباشند باید برای درمان و جلوگیری از ریزش مو با پزشک متخصص مشورت نمایند.
پزشکان متخصص با بررسی تمامی عوامل راهکارهای متفاوتی را به فرد پیشنهاد میدهند که ممکن است استفاده از دارو یا یک روش خاص برای درمان ریزش مو باشد؛ روشهای پیشنهاد شده توسط پزشکان عبارتند از:
- کاشت مو
- مزوتراپی یا لیزر درمانی
- تجویز دارو
روشهای ذکر شده در مقاله حتماً باید توسط پزشک تجویز شوند زیرا استفاده از روش نادرست میتواند نتیجه معکوسی به همراه داشته باشد؛ یکی از روشهایی که در سالهای اخیر استفاده از آن برای درمان ریزش مو رایج شده مزوتراپی میباشد.
روش مزوتراپی برای درمان ریزش مو در زنان
روش مزوتراپی بیشتر برای درمان ریزش موی ژنتیکی به کار میرود و با تزریقهای کم عمق و کوچک به پوست کف سر باعث رویش مجدد مو میشود؛ مواد تزریق شده در روش مزوتراپی شامل عصارههای گیاهی، ویتامینها، آنزیم و داروهای هورمونی است.
این روش درمانی نیز میتواند عوارضی را به همراه داشته باشد به همین دلیل بهتر است بعد از مشورت با پزشک در ارتباط با روش درمانی پیشنهادی از سوی پزشک تحقیقات خود را کامل نمایید تا شاهد تاثیرات معکوس و دیگر عوارض ناخواسته روشهای درمانی ریزش موی سر نشوید.
سخن پایانی
همان گونه که در این مقاله اشاره شد ریزش مو در زنان و مردان بسیار رایج بوده و به همین دلیل بهتر است تمامی افراد در سنین مختلف از موهای خود مراقبت کرده و به آنها رسیدگی نمایند.
ریزش مو در زنان ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شود که از مهمترین آنها میتوان به ژنتیک، بیماریهای زمینهای، عوامل بالینی، سبک زندگی ناسالم، مصرف مواد غذایی ناسالم، فشار عصبی، استرس و اضطراب، زایمان و یائسگی اشاره نمود.
همانگونه که در مقاله اشاره شد با برخی از تغییرات ساده در سبک زندگی میتوان برای درمان ریزش مو در زنان اقدام کرد. استفاده از انواع ویتامینها و مواد مغذی میتواند ریزش مو را به حد زیادی کاهش دهد اما زمانی که ریزش مو با راهکارهای ارائه شده و مصرف مکمل هایی مثل قرص هیرتامین قابل درمان نبود، افراد میتوانند به پزشک متخصص مراجعه نمود و از راهکارهای درمان پزشکی استفاده نمایند.
برای درمان قطعی ریزش مو بهتر است در ابتدا علت ریزش مو را شناسایی کرده و سپس اقدام به درمان، تغییر سبک زندگی و مصرف مکمل و کپسولهایی همچون هیرویت، هیرتامین، فولیکوژن و یونی زینک نمایید، متشکریم که تا انتهای مقاله همراه ما بودید.