امپرازول 

اسید معده یکی از مهم‌ترین خط‌های دفاعی بدن است که در صورتیکه ویروس یا باکتری وارد بدن شود، این اسید از آن جلوگیری می‌کند. این اسید، بسیار قوی است و تمامی موادی که سر راهش قرار بگیرید را از بین می‌برد، اما به خود معده آسیبی نمی‌رساند. این به علت لایه‌های محافظتی معده است. اما اگر اسید معده به معده آسیب برساند، باید جلوی آن گرفته شود. امپرازول یکی از داروهایی است که برای این کار ساخته شده‌است.

داروهای خانواده امپرازول در مواردی که اسید معده زیاد شده‌است یا در حال آسیب رساندن به بدن است، فعال می‌شوند و از تشکیل اسید جلوگیری می‌کنند. در صورتیکه مشکل معدی دارید و سوزش اسید شما را اذیت می‌کند، بلافاصله نوبت دکتر گوارش بگیرید. برای این کار می‌توانید از سایت نوبت‌دهی آنلاین دکترتو استفاده کنید. همچنین اگر از امپرازول استفاده می‌کنید، مشاره دارویی دکترتو می‌تواند اطلاعات زیادی در اختیار شما قراردهد.

داروی امپرازول چیست؟

نام‌های تجاری: امپرازول، omeprazole, PriLOSEC, First-Omeprazole, Axorid, Mezzopram, Mepradec, Losec

نام رایج دارو: امپرازول

داروی امپرازول برای درمان برخی از مشکلات معده و مری (مانند رفلاکس اسید یا زخم معده) مورد استفاده قرار می‌گیرد. امپرازول به دسته داروهای مهارکننده پروتئین پامپ (PPIs) تعلق دارد. سایر داروهای این دسته عبارتند از؛ پنتوپرازول، لانسوپرازول، رابپرازول، اس امپرازول.

نحوه عملکرد داروی امپرازول چگونه است؟

این دارو اسید معده شما را کاهش می‌دهد و علائمی مانند سوزش سردل، مشکلات بلعیدن غذا و سرفه مدام را درمان می‌کند. همچنین این دارو برای بهبود آسیب‌هایی که اسید معده به معده وارد کرده است به کار می‌رود و موجب جلوگیری از سوزش معده می‌شود و احتمالاً از سرطان مری جلوگیری می‌کند.

نحوه مصرف امپرازول ۲۰ و امپرازول ۴۰ (طریقه مصرف امپرازول)

قبل از شروع به مصرف امپرازول، راهنمای دارویی داخل جعبه را با دقت بخوانید و از پزشک یا دکتر داروخانه راهنمایی بگیرید.

  • قرص این دارو را نشکنید، نصف نکنید و نجویید و به صورت کامل با یک لیوان آب آن را قورت دهید. در صورت نیاز ممکن دیگر داروهای ضد اسید با این دارو مصرف شوند. در صورت مصرف داروی سوکرالفیت، امپرازول را حداقل ۳۰ دقیقه قبل از سوکرالفیت مصرف کنید.
  • اگر به صورت خوددرمانی از این دارو استفاده می‌کنید، داروی بدون نسخه آن برای درمان سوزش‌های خفیف مداوم (دو یا چند روز در هفته) مورد استفاده قرار می‌گیرد. از آنجایی که تاثیر دارو ۱ الی ۴ روز طول می‌کشد برای درمان فوری سوزش معده کاربرد ندارد و از آن استفاده نکنید.
  • در صورت خرید بدون نسخه این دارو راهنمای مصرف دارو را به دقت بخوانید تا اطمینان حاصل کنید این محصول برای شما مناسب است. حتی اگر قبلا از این دارو استفاده کرده‌اید حتما مواد تشکیل‌دهنده دارو را بررسی کنید. سازنده‌های این دارو ممکن است مواد تشیکل‌دهنده را تغییر دهند و همچنین محصولاتی با نام مشابه ممکن است حاوی موادی باشند که برای بیماری دیگری مصرف می‌شود. مصرف داروی اشتباه ممکن است به شما آسیب برساند.

نکات نگهداری و مصرف امپرازول

اگر پزشک این دارو را برای دوره‌های طولانی مصرف تجویز کرده است، لازم است آزمایش‌های پزشکی مانند آزمایش سطح منیزیم و ویتامین B-۱۲ خون به صورت منظم برای بررسی روند بهبود و عوارض جانبی به انجام برسد. توصیه می‌شود در تمامی جلسات پزشکی یا آزمایشگاهی مقرر حضور داشته باشید.

برای نگهداری صحیح داروی امپرازول، آن را در دمای اتاق، دور از حرارت و رطوبت و خارج از دسترس کودکان قرار دهید و در حمام نگهداری نفرمایید. توجه داشته باشید که داروی منقضی شده را مصرف نکنید.

زمان مصرف امپرازول کی است؟

توجه کنید که:

  • این دارو به صورت خوراکی، طبق تجویز پزشک و معمولا یک بار در روز و قبل از وعده غذایی مصرف می‌شود. می‌توان آن را قبل از غذا ترجیحاً صبح مصرف کرد. اگر دارو را دو بار در روز مصرف می‌کنید، نوبت دوم را در شب مصرف کنید.
  • اگر دوز مصرفی داروی امپرازول را فراموش کردید، در اولین زمان ممکن آن را مصرف کنید. اما اگر نزدیک به مصرف دوز بعدی، به یاد آوردید که دارو را مصرف نکرده‌اید، نیازی به مصرف دو برابر دارو نیست و فقط دوز مقرر را مصرف کنید.

کپسول امپرازول ۲۰ برای چیست؟ (و دوزهای دیگر دارو)

امپرازول که معمولاً با نام تجاری Prilosec در بازار موجود است، یک مهارکننده پمپ پروتون (PPI) است. این دارو برای موارد زیر تجویز می‌شود:

۱. درمان بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD)

این وضعیت زمانی رخ می‌دهد که اسید معده به طور مکرر به لوله‌ای که دهان و معده را متصل می‌کند، برمی‌گردد و علائمی مانند سورش سر دل را ایجاد کند. برای درمان علائم رفلاکس معده از این دارو استفاده می‌شود.

۲. زخم معده

امپرازول به بهبود ازوفاژیت مزمن و درمان زخم معده کمک می‌کند و خطر بازگشت زخم اثنی عشر را کاهش می‌دهد.

۳. سندرم زولینگر-الیسون

این بیماری نادر است که در آن معده اسید بیش از حد تولید می‌کند.

۴. همراه با داروهای مسکن صد التهابی غیر استروئیدی

برای بیمارانی که NSAIDها (مانند آسپرین یا ایبوپروفن) مصرف می‌کنند، می‌توان امپرازول را برای جلوگیری از زخم معده تجویز کرد.

۵. عفونت معده

یکی از کاربردهای کپسول امپرازول و یا قرص آن در مواقعی است که کسی به عفونت معده مبتلا می‌شود. برای درمان عفونت معده از آنتی بیوتیک به همراه برخی از ضداسیدها مانند امپرازول تجویز می‌شود.

۶. ورم معده

کسانی که به ورم معده مبتلا هستند می‌دانند که چقدر درد آن آزاردهنده و ناراحت کننده است. برای درمان علائم ورم معده می‌توان از امپرازول استفاده کرد.

۷. معده درد

گاهی معده درد و تهوع  می‌تواند ناشی از زخم معده و یا ورم معده باشد. هر کدام از این موارد را می‌توان با امپرازول درمان کرد. درد معده با استفادع از داروهای ضداسیدی مثل امپرازول کاهش پیدا می‌کند.

۸. امپرازول و فشار خون

امپرازول باعث بالا رفتن فشار خون نمی‌شود اما اسید معده را کم می‌کند. اسید معده اگر کاهش پیدا کند می‌تواند در جذب بسیاری از داروها اختلال ایجاد کند. ممکن است یکی از این داروها، داروهای فشار خونی باشند. اگر جذب آنها کاهش پیدا کند، ممکن است که با مشکلاتی نظیر بالا رفتن فشار خون مواجه شوید.

دوز مصرفی دارو، امپرازول ۲۰ و امپرازول ۴۰ چگونه تنظیم می شود؟

دوز مصرف داروی امپرازول به وضعیت پزشکی بیمار و پاسخ بدنش نسبت به دارو بستگی دارد. در کودکان این دوز به وزن آن‌ها نیز بستگی دارد. دوز مصرفی خود را افزایش ندهید و بیش از میزان تجویزی پزشک این دارو را مصرف نکنید. در ادامه دوزهای مصرفی این دارو در شرایط درمانی مختلفی را به طور مختصر توضیح داده‌ایم:

  • رفلاکس معده: ۲۰ میلی‌گرم، یک بار در روز تا ۴ هفته. در صورت نیاز ممکن است تا ۸ هفته تمدید شود.
  • زخم معده: ۲۰ تا ۴۰ میلی‌گرم یک بار در روز به مدت ۴ تا ۸ هفته.
  • سندرم زولینگر-الیسون: دوز اولیه معمولاً ۶۰ میلی‌گرم در روز است، اما پزشک ممکن است بسته به نیاز شما این مقدار را تغییر دهد.

عوارض داروی امپرازول چیست؟

مصرف امپرازول ممکن است منجر به عوارضی مانند سردرد و درد شکم شود. اگر هر یک از این عوارض ادامه یافت یا بدتر شد به سرعت با پزشک خود تماس حاصل کنید. در صورتیکه پزشک داروی امپرازول را برای شما تجویز کرده است مطمئن باشید فوائد آن بیش از مضراتش بوده است. همچنین لازم است بدانید؛ اکثر افرادی که داروی امپرازول را مصرف کرده‌اند، عوارض جدی این دارو را تجربه نکرده‌اند.

مانند تمام داروها، امپرازول دارای عوارضی است که برخی از آنها را برشمرده‌ایم:

  • عوارض مرتبط با دستگاه گوارش:
    • تهوع
    • استفراغ
    • اسهال
    • نفخ شکم
    • درد معده
  • عوارض مرتبط با سیستم عصبی مرکزی:
    • سردرد
    • سرگیجه
  • عوارض مرتبط با سیستم تنفسی:
    • عفونت‌های دستگاه تنفسی فوقانی
    • سرفه.

عوارض خطرناک امپرازول کدامند؟

در موارد نادر، مصرف طولانی مدت یا دوزهای بالا، ممکن است منجر به بیماری کلیوی، لوپوس، شکستگی استخوان یا مقادیر کم منیزیم شود که باعث اسپاسم عضلانی، ضربان قلب نامنظم یا تشنج می‌گردد. در صورت بروز علائم غیرعادی با پزشک مشورت کنید.

داروهای مهارکننده پروتئین پامپ مانند امپرازول موجب کمبود ویتامین B-۱۲ می‌شود. خطر این اتفاق در صورتیکه این دارو را هر روز به مدت طولانی (بیشتر از ۳ سال) مصرف کنید افزایش می‌یابد. در صورتیکه نشانه‌های کمبود ویتامین B-۱۲ را داشتید، به دکتر مراجعه کنید:

  • ضعف غیر طبیعی
  • زخم روی زبان
  • سوزش یا بی‌حسی در دست و پا

لازم است بدانید که واکنش آلرژیک جدی در مورد داروی امپرازول نادر است. با این وجود اگر واکنش آلرژیکی جدی مثل:

  • علائم پوستی
  • خارش
  • تورم (مخصوصا در صورت، زبان و گلو)
  • گیجی شدید
  • اختلال تنفسی

را تجربه کردید، سریعا از فوریت‌های پزشکی کمک بگیرید. با توجه به اینکه لیست عوارض کامل نیست، ممکن است با عارضه‌ای برخورد کنید که ذکر نشده باشد. در این موارد با پزشک یا دکتر داروخانه مشورت کنید.

امپرازول برای کودکان چه عوارضی دارد؟

کودکان ممکن است در مقابل عوارض جانبی این دارو مخصوصا؛

  • تب
  • سرفه
  • عفونت‌های دماغی، گلو و مجاری تنفسی

حساسیت بیشتری از خود نشان دهند.

موارد احتیاط مصرف امپرازول کدامند؟

موارد احتیاط داروی امپرازول عبارتند از:

  • آلرژی: در صورت حساسیت به امپرازول یا هر یک از مواد تشکیل‌دهنده دارو به پزشک خود اطلاع دهید.
  • کمبود ویتامین B۱۲: استفاده طولانی مدت می‌تواند جذب این ویتامین را کاهش دهد.
  • سرطان معده: علائم مشکلات معده، مانند کاهش وزن ناخواسته، استفراغ، یا وجود خون در مدفوع، باید بررسی شود. PPIهایی مانند امپرازول می‌توانند علائم سرطان معده را پنهان کنند.

برخی از عوارض ممکن است نشانه مشکلات جدی پزشکی باشند. در صورت مشاهده نشانه‌های مشکلاتی جدی مانند مشکلات یا درد در بلع غذا، استفراغ خونی، استفراغ قهوه‌ای، درد مداوم قفسه سینه، خس خس مداوم (مخصوصا همراه با سوزش دل)، تهوع و درد معده با فوریت‌های پزشکی تماس بگیرید.

در صورت مصرف طولانی‌مدت یا با دوز بالای مهارکننده‌های پروتئین پامپ مانند امپرازول ممکن است خطر شکستگی استخوانی افزایش یابد. در مورد راه‌های جلوگیری از پوکی استخوان مانند مصرف قرص‌های کلسیم (کلسیم سیترات) و مکمل‌های ویتامین D با پزشک یا دکتر داروخانه مشورت نمایید.

کودکان ممکن است در مقابل عوارض جانبی این دارو مخصوصا تب، سرفه و عفونت‌های دماغی، گلو و مجاری تنفسی حساسیت بیشتری از خود نشان دهند. همچنین قبل از انجام هر گونه عمل جراحی به پزشک خود در مورد مصرف این دارو و دیگر داروهای تجویز شده، تجویز نشده و محصولات گیاهی اطلاع دهید.

مصرف قرص اس امپرازول در بارداری و شیردهی

امپرازول جزو داروهای دسته C دسته بندی می‌شود. در مورد خطرات و مزایای این دارو در دوران بارداری و شیردهی، با دکتر خود صحبت کنید. در زمان بارداری این دارو فقط موقعی مصرف شود که به آن نیاز دارید و پزشک برای شما تجویز کرده است. در مورد مزایا و خطرات این دارو با پزشک مشورت کنید. این دارو از طریق شیردهی انتقال می‌یابد. قبل از شیردهی به نوزاد در این مورد با پزشک صحبت کنید.

تداخلات دارویی امپرازول با داروهای دیگر چیست؟

امپرازول می‌تواند با چندین دارو تداخل داشته باشد و بر اثربخشی آنها تأثیر بگذارد یا عوارض جانبی را افزایش دهد. برخی از تداخلات دارویی امپرازول شامل موارد زیر هستند:

  • داروهای رقیق‌کننده خون: مانند وارفارین که خطر خونریزی را افزایش می‌دهد.
  • داروهای HIV: اثربخشی داروهایی مانند آتازاناویر یا نلفیناویر و ارلوتینیب را می‌تواند کاهش دهد.
  • داروهای ضد تشنج: مانند دیازپام.
  • متوترکسات: اغلب برای سرطان یا بیماری‌های خود ایمنی استفاده می‌شود. در صورت استفاده با امپرازول ممکن است سطح آن در خون افزایش یابد.
  • داروهای آزول مانند ایتراکونازول، کتوکونازول و پساکونازول
  • پازوپانیب و ریلپیویرین

انواع قرص امپرازول و اشکال دارویی + جدول اطلاعات دارویی

امپرازول در دو نوع امپرازول و اس امپرازول در اختیار بیماران قرار دارد.

۱. شربت امپرازول

شربت امپرازول برای نوزادان و کودکان تجویز می‌شود و کاربرد آن بیشتر در سنین پایین اهمیت دارد. شربت اومپرازول ۲۰ از مواردی است که برای التهاب، زخم گلو و یا معده در نوزادان کاربرد دارد.ی می‌توان نیم ساعت قبل از غذا این شربت را با پیمانه‌ی مخصوص به نوزاد داد.

۲. ساشه اس امپرازول

ساشه گرانول اس امپرازول پودری است که در مقداری آب مخلوط می‌شود و سپس خورده می‌شود. معمولا این ساشه برای بیماران زخم معده‌ای به مدت ۷ روز و دو بار در روز تجویز می شود. کسانی که رفلاکس شدید دارند، می‌توانند تا ۱ ماه هم از این ساشه استفاده کنند. این ساشه دوزهای ۱۰ و ۲۰ دارد.

۳. آمپول امپرازول برای چیست؟

آمپول امپرازول برای تزریقات حدود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه تجویز می‌شود و محلولی بی‌رنگ و بی بو دارد. در واقع محلول این دارو از طریق سرم باید وارد بدن شود.

۴. کپسول امپرازول برای چیست؟

کپسول اومپرازول شایع‌ترین و معمول‌ترین شکل این دارو است و در اختیار همه‌ی بیماران قرار دارد.

امپرازول خارجی و قرص اس امپرازول خارجی

  • اومپرازول خارجی مانند آمپرازول ایرانی یک کار را انجام می‌دهد اما شاید قیمت بالاتری داشته‌باشد.
  • قرص اس امپرازول خارجی مانند نوع ایرانی آن عمل می‌کند اما ممکن است قیمت بالاتری داشته‌باشد.

۵. امپرازول ۲۰ و امپرازول ۴۰ و اس امپرازول چیست؟

  • امپرازول ۲۰ به شکل‌های مختلفی وجود دارد. کپسول امپرازول ۲۰، ساشه گرانول امپرازول ۲۰ و شربت امپرازول ۲۰ در داروخانه‌ها موجود است.
  • دوز قوی‌تر امپرازول ۴۰ است که برای بیمارانی که تعداد و دوز بیشتری از اومپرازول را نیاز دارند، تجویز می شود.
  • اس امپرازول ایزومر S امپرازول است.

قرص اس امپرازول ۲۰ برای نوزادان

در نوزادانی که سوزش معده، التهاب معده و زخم گلو دارند، می‌توان از اس امپرازول کمک گرفت. در مواردی که اسید کمتری باید در معده‌ی نوزاد تولید شود، اس اومپرازول می‌تواند کمک‌کننده باشد.

نحوه دادن امپرازول به نوزاد

اگر می‌خواهید قرص اس امپرازول ۲۰ را به نوزاد خود بدهید، باید این دارو را از پوشش خود خارج کنید و در کمی آب در یک استکان کوچک بخیسانید تا نرم شود و سپس به خورد فرزند خود بدهید.

قیمت قرص امپرازول

قرص امپرازول قیمت پایینی دارد و با قیمت زیر ۳۰ هزار تومان در اختیار بیماران قرار دارد.

اشکال داروییعوارضتداخلات دارویی
کپسول امپرازول البرز دارو ۲۰ میلی گرمسرگیجهمتوترکسات
کپسول مپرازون ۲۰ میلی گرماسهالدیازپام
کپسول امپراکیم ۲۰ میلی گرماستفراغنلفیناویر
کپسول امزول ۲۰ میلی گرمنفخ شکمآتازاناویر
کپسول امبایوزول ۲۰ میلی گرمدرد معدهوارفارین
کپسول امپرازول سبحان دارو ۲۰ میلی گرمتهوعریلپیویرین
کپسول پایلوزک ۲۰ میلی گرمسردردپازوپانیب
کپسول اکسی پرازول ۲۰ میلی گرمسرفهداروهای آزول

جدول اطلاعات دارویی امپرازول

You cannot copy content of this page

پیمایش به بالا