آزمایش (AMA (Mitochondrial Antibody

آزمایش آنتی بادی علیه میتوکندری (AMA)

Antimitochondrial antibodies (AMA)

AMA یک آنتی بادی ضد سیتوپلاسمی و علیه لیپوپروتئین غشای میتوکندری است.AMA ها در 94 درصد بیماران مبتلا به سیروز صفراوی اولیه وجود دارند. این بیماری ممکن است خود ایمنی باشد که بیشتر در خانوم های میانسال و جوان رخ می دهد.

آزمایش (AMA (Mitochondrial Antibody چیست و چه آمادگی نیاز دارد؟

نامهای رسمی : آنتی بادی ضد میتوکندریال و آنتی بادی M2 ضد میتوکندریال
تستهای مرتبط : ANCA ، ANA ، آنتی بادی میکروزومال کبد/کلیه ، آلکالین فسفاتاز ، آلانین آمینو ترانسفراز و SMA( آنتی بادی ماهیچه صاف ).

هدف انجام تست چیست؟
برای کمک به تشخیص PBC ( سیروز صفراوی اولیه ) انجام می شود.و هنگامی درخواست می شود که پزشک شما به PBC مشکوک باشد.

نمونه مورد نیاز چیست؟
نمونه خون گرفته شده از ورید برای این تست لازم است

آیا آزمایش نیاز به آمادگی دارد ؟
خیر

این تست چیست؟
این تست مقادیر آنتی بادیهای ضد میتوکندریال را در خون اندازه میگیرد.تولید مقادیر زیاد AMA رابطه قوی با بیماری PBC دارد. PBC اختلالی خود ایمن است که باعث التهاب و زخمهای مجاری صفراوی درون کبد میشود و باعث تخریب کبد و انسداد جریان صفراوی می شود.این بیماری به طور شایع در خانمهای بین سنین 35 الی 60 سال رایج است. حدود 90% افراد مبتلا به PBC دارای مقادیر واضحی از A.M.A هستند.
مقادیر افزایش یافته سطح A.M.A همچنین در کولانژیت اسکلروزه اولیه و ثانویه ، بیماری کبد مرتبط با بیماری التهابی روده مزمن (IBD) و همچنین انسداد مجاری صفراوی دیده می شود.علاوه بر این سطوح افزایش یافته سطح آلکالین فسفاتاز سرمی هم ممکن است مشاهده شود.

9 نوع آنتی ژن (AMA ، (M1 – M9 وجود دارد که انواع M2 و M9 آن دارای اهمیت کلینیکال هستند. حضور نوع M2 به طور اختصاصی شاخص PBC می باشد در حالی که آنتی ژنهای دیگر در شرایط دیگری یافت می شوند.به طوری که امروزه بعضی آزمایشگاه ها از تست AMA-M2 به جای A.M.A استفاده می کنند.
تستهای دیگری که به کشف PBC و همچنین افتراق آن از دیگر بیماری های خود ایمن کمک می کنند عبارتند از :

  1. (Smooth muscle antibodies (SMA
  2. (Antinuclear antibodies (ANA
  3. Alkaline phosphatase
  4. IgM level
  5. Bilirubin
  6. Albumin
  7. Prothrombin time
  8. C-reactive protein
  9. GGT

تفسیر نتایج چگونه است؟
زمانی که مقادیر مشخصی از AMA یا AMA-M2 در خون بیمار یافت می شود بیشترین علت ابتلا به PBC می باشد.

مقادیر کم AMA در شرایط زیر یافت می شود :
عفونت هپاتیت فعال مزمن ، عفونت هپاتیت خودایمن و سیفلیس .
همچنین AMA ممکن است در اختلالات خود ایمنی مثل SLE ، آرتریت روماتوئید ، سندرم شوگرن ، اسکلرودرما و تیروئیدیت هم یافت شود.

نکته : سطوح AMA ممکن است در کودکان و افراد با سیستم ایمنی آسیب پذیر کمتر از حد طبیعی باشد.بعلاوه ذکر این نکته هم مهم است که سطوح AMA با شدت علایم مریض مبتلا به PBC و همچنین تعیین پیش آگهی برای وی ارتباطی ندارد.

نکته ای که باید بدانید :
هنگامی که سطح AMA-M2 یا AMA در خون شما بالا باشد احتمالا پزشک شما دستور به انجام بیوپسی کبد برای بررسی دقیقتر بافت کبد می دهد.در ضمن تکنیکهای عکس برداری هم ممکن است برای کشف انسداد مجاری صفراوی به کار بروند.

پرسش متداول : علت ابتلا به PBC چیست ؟
در پاسخ باید گفت علت مشخصی هنوز تععین نشده است .این بیماری نه عامل عفونی دارد نه وراثتش ارثی است، اگرچه در بعضی خانواده ها استعداد ابتلا به بیماری های خود ایمن بالاست.این بیماری میتواند در هر فرد و هر سنی رخ دهد اما نوع اولیه آن عموما در زنان میانسال وجود دارد.

You cannot copy content of this page

پیمایش به بالا